Германските продажби на дребно са във възход

Данните подкрепят очакванията за потребителско възстановяване през лятото

Германските продажби на дребно са във възход

Снимка: Pixabay

256 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Германските продажби на дребно се възстановиха през май, след като постепенното облекчаване на ограниченията заради COVID-19 подкрепиха потребителските разходи в най-голямата европейска икономика, предава Reuters.

Продажбите на дребно са нараснали с 4.2% за месец в реално изражение след ревизиран спад от 6.8% през април, информират от Федералната статистическа служба. Данните отчетени през май са под прогнозата на икономистите на Reuters, които очакваха ръст от 5%.

Данните подкрепят очакванията за потребителско възстановяване през лятото, след като икономиката беше силно засегната от мерките за блокиране, наложени за ограничаване на третата вълна от коронавирус в най-населената държава в Европа.

През годината продажбите на дребно - известен нестабилен показател, често подлежащ на ревизии, спаднаха реално с 2.4% след увеличение от 5.1% през предходния месец.

Годишните данни показват, че онлайн търговците все още продължават да се възползват от промяната на потребителските навици, отчитайки силен скок в продажбите. Това обаче е за сметка на физическите магазини, които остават все повече в периферията.

Междувременно Асоциацията за търговия на дребно предупреди, че до 50 хиляди магазина са изправени пред реален фалит поради блокирането и предпочитанието на потребителите към онлайн пазаруването.

Подкрепи Economic.bg