WikiLeaks публикува 300 хил. писма на партията на Ердоган

В над 660 се говори за България

WikiLeaks публикува 300 хил. писма на партията на Ердоган

WikiLeaks публикува в интернет почти 300 хил. писма от електронния домейн на управляващата партия в Турция (ПСР) и в 664 от тях се говори за България. Те са реакция на чистките в администрацията, съдебната и образователната система в страната след опита за преврат.

В 23:00 часа на сайта бяха публикувани 294 548 писма от 762 електронни пощенски кутии на основния домейн akparti.org.tr. Най-старите писма са от 2010 г., а най-новите от началото на този месец. 

От WikiLeaks обясняват, че това е кореспонденция на Партията на справедливостта и развитието предимно по международни въпроси, а не по най-деликатните вътрешни проблеми на Турция.

Според WikiLeaks това е само първата партида от материали, получени седмица преди драматичните събития от края на миналата седмица.

България също се споменава в писмата. В тях се съдържа информация  както за бюджетни статистически данни на ЕС и исторически годишнини от Балканските войни, така и за потенциални бъдещи коридори за газ от Иран и Ирак към Европа.

WikiLeaks отбелязва, че събитията в Турция са довели до по-ранното пускане на документите. По-рано през деня организацията посочи, че сървърите й са подложени на непрестанни атаки от страна на хакери.

Междувременно регулаторът на турските интернет оператори съобщи, че е блокирал достъпа от страната до сайта с писмата на Партията на развитието и справедливостта.

Коментари: 0