WSJ: \"Южен поток\" раздели българските политици на два лагера

Борисов днес ще се срещне с Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц в Брюксел, за да обсъди енергийната политика и бъдещите дейности на проекта, ако има такива

WSJ: \
Българските законотворци се разделиха на два лагера заради спорния руски проект за газопровода "Южен поток", разклащайки стабилността на новото правителство на страната, коментира в. Wall Street Journal.

Парламентът отхвърли предложението на премиера Бойко Борисов за координация на единна позиция по отношение на газовата инфраструктура. Депутатите също отказаха да дадат на неговото правителство мандат за получаване на достъп до класифицирани споразумения за газопровода, подписани от предишното правителство с Русия. Борисов, който казва, че "Южен поток" може да бъде построен, ако отговаря на правилата на ЕС и бъде икономически изгоден за България, днес ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Брюксел, за да обсъди енергийната политика и бъдещите дейности на "Южен поток", ако има такива.

Русия посочи България като пречка за нейния план за газопровод на стойност 40 млрд. долара до Европа, който заобикаля Украйна. Въпреки това, правителството на Борисов и ЕС казват, че съдбата на проекта зависи от това дали Русия ще спазва европейското законодателство, което гарантира равен достъп до газовата инфраструктура за конкурентни фирми - нещо, с което Москва не е съгласна.

Българската проруска Социалистическа партия, националистическата партия "Атака" и АБВ заявиха, че Борисов трябва да се бори за "Южен поток", за да защити "националните интереси". Освен това членове на АБВ, която миналия месец обеща да подкрепи коалиционното правителство по ключови въпроси, заявиха, че партията ще трябва да направи преоценка за сътрудничеството с Борисов, ако той не настоява за "Южен поток".
Коментари: 0