Xerox готви оферта за HP

Сливането на компаниите може да спести повече от 2 милиарда долара разходи

Xerox готви оферта за HP

Снимка: Pixabay

Xerox планира да направи оферта в кеш и акции към производителя на персонални компютри и принтери HP Inc., съобщава Wall Street Journal. Бордът на компанията е обсъдил възможността във вторник, казват пред изданието запознати, добавяйки, че Xerox има неформален ангажимент за финансиране от голяма банка.

Xerox, който прави принтери и копирни машини, има пазарна оценка от 8.05 млрд. долара, което е по-малко от една трета от пазарната стойност на HP Inc. с 27.27 млрд. долара.

Говорител на HP заяви, че компанията "не коментира слухове".

Представители на Xerox все още не са коментирали, пише CNBC.

Тъй като и двете компании се стремят да намалят разходите, източниците казват, че сливането на компаниите може да спести повече от 2 млрд. долара разходи годишно.

Миналия месец HP Inc. заяви, че ще съкрати между 7000 и 9000 работни места до края на фискалната 2022 г. като част от по-широк план за преструктуриране, който според компанията ще спести 1 млрд. долара годишно. Това би представлявало почти 16% от 55-те хиляди служители в целия свят, според FactSet.

HP Inc. беше създадена, след като Hewlett-Packard отдели своя бизнес - Hewlett Packard Enterprise - който продава оборудване за съхранение на данни, сървъри и други свързани услуги.

Xerox заяви във вторник, че ще продаде своя 25-процентен дял във Fuji Xerox, съвместното предприятие между компанията и японската Fujifilm, за 2.3 млрд. долара. Т. нар. инвеститори-активисти прекратиха сделката през 2018 г., която щеше обедини Xerox в Fuji Xerox и ще даде контрол на Fujifilm, предаде Reuters.
Коментари: 0