Xerox се отказа от милиардна сделка с Fujifilm

Това се случва под натиска на инвеститорите активисти Карл Айкан и Дарвин Дийсън

Xerox се отказа от милиардна сделка с Fujifilm
724 ~ 2 мин. четене
Xerox обяви, че се отказва от мултимилиардната сделка, в която трябваше да бъде погълната от японската Fujifilm.

Американската компания за принтери и копирни машини обяви решението си в изявление късно в неделя, заявявайки, че е постигнато ново споразумение с активистите инвеститори Карл Айкан и Дарвин Дийсън, които са се противопоставили на сделката с Fujifilm.

Японската компания заяви, че оспорва "едностранното решение" на Xerox и не смята, че американската компания има законното право да прекрати сделката, предава CNN Money.

Според плановете, които Xerox и Fujifilm обявиха през януари, операциите на американската компания ще бъдат обединени с тези на Fuji Xerox, съвместно предприятие между двете фирми. След сделката Fujifilm ще притежава 50,1% от Fuji Xerox, а акционерите на Xerox ще притежават останалата част. Предвиждаше се поглъщането да е на стойност 6,1 млрд. долара.

Но Айкан и Дийсън попречиха на сделката, заявявайки, че тя значително подценява американската компания и ще бъде "смъртоносна" за нея. С комбиниран дял от 15% в Xerox, двамата стартираха агресивна кампания за спиране на сливането и изхвърляне от управлението на топ мениджъри, включително и главния изпълнителен директор Джеф Джейкъбсън.

Изглежда, че двамата инвеститори активисти са получили това, което искат, тъй като е постигнато споразумение с борда на Xerox за смяната на Джейкъбсън и шестима други директори с техни представители, които да се намесят бързо, за да прекратят или предоговорят сделката с Fujifilm.

Съгласно споразумението, обявено в неделя, Джейкъбсън и още петима директори вече са се оттеглили, като ще бъдат заменени от охар, избрани от инвеститорите активисти, обявиха от Xerox.

Съветът на директорите на Xerox заяви още, че многократно е поискал от Fujifilm през последните седмици да започнат нови разговори за подобряване на условията на поглъщането, но японската компания "не е осигурила увереност, че ще го направи в рамките на приемлив срок".

Fujifilm излезе с изявление, че преглежда всички свои възможности, включително правни действия.

Компанията заяви, че все още вярва, че поглъщането е "най-добрият вариант, който има за цел да позволи на акционерите на двете компании да споделят подобрената бъдеща стойност на комбинираното дружество".
Коментари: 0