Xerox се отказа от придобиването на HP Inc

Заради кризата,предизвикана от коронавируса

Xerox се отказа от придобиването на HP Inc

Снимка: Wikipedia

720 ~ 2 мин. четене
Американският производител на принтери Xerox Holdings Corp се отказа от плановете си за враждебно придобиване на HP Inc на стойност 35 млрд. долара в акции и в брой. 

Решението на компанията идва в разгара на кризата от коронавирус и след като по-рано този месец бяха отложени срещите с акционерите на HP, за да се съсредоточи върху справянето с последиците от пандемията, предава Ройтерс.

Това представлява победа за изпълнителния директор на HP Енрике Лорес, който се изправи в битка срещу враждебното поглъщане, веднага след като пое юздите на базираната в Пало Алто, Калифорния, компания през ноември. Също така е поражение за изпълнителния директор на Xerox Джон Визентин, бивш директор на Hewlett-Packard и на IBM Corp, който пое ръководството през 2018 г.

Това е удар и за милиардера инвеститор Карл Айкан, който притежава големи дялове и в двете компании и настояваше за тяхното сливане.

Xerox трябваше да предизвика Борда на HP на годишното събрание на акционерите през май, но сега ще се откаже от това усилие, както и от офертата си за HP, се казва в съобщение на компанията.

„Въпреки че е разочароващо да предприемем тази стъпка, ние даваме приоритет на здравето, безопасността и благосъстоянието на нашите служители, клиенти, партньори и други заинтересовани страни и по-широкия ни отговор на пандемията, над всички други съображения“, заявяват от Xerox.

Компанията добавя, че има дългосрочни финансови и стратегически ползи в потенциално сливане с HP. Въпреки че е възможно компаниите да изберат да се съюзят, след като коронавирусната криза отшуми, решението на Xerox означава, че няма да има друг шанс да окаже такъв натиск върху HP до следващото годишно събрание на акционерите през пролетта на 2021 г.

Банките, финансиращи офертата за поглъщане на Xerox, „никога не се поколебаха в своите ангажименти“, въпреки пазарните сътресения, породени от избухването на коронавируса, съобщиха от базираната в Норуок, Кънектикът, компания.

„HP иска да благодари на нашите акционери, партньори, клиенти и служители за техния принос и непрекъсната подкрепа в този процес“, казва HP в изявление.

Пазарните колебания, предизвикани от глобалното избухване на коронавируса, накараха много компании да натиснат бутона за пауза за сливания и придобивания, саботирайки надеждите на корпоративни съветници, които очакваха много сделки през тази година.

Бизнесът както на Xerox, така и на HP пострада вследствие на коронавирусната криза, въпреки че акциите на HP се оказаха по-издръжливи, тъй като служителите й, работещи от вкъщи, увеличиха приходите на нейните поделения за персонални компютри и друга офис техника. Акциите на Xerox са загубили повече от половината от стойността си през последните пет седмици, докато акциите на HP падат с около една четвърт.
Подкрепи Economic.bg