Япония излезе от рецесията

Растежът обаче остана под предварителните очаквания

Япония излезе от рецесията
120 ~ 1 мин. четене


След две последователни тримесечия на спад в икономиката, Япония излезе от рецесията, отчитайки ръст за периода октомври-декември, съобщава Reuters. Въпреки това растежът остана под прогнозираното от пазарите, потвърждавайки сериозното предизвикателство пред премиера Абе да изведе страната от десетилетия на стагнация.

Растежът от 2,2% на годишна база е по-слаб от прогнозирания от анализаторите на Reuters - 3,7%, което сигнализира, че възстановяването е крехко и последствията от миналогодишното покачване на данъка върху потреблението продължават да се усещат. Предварителните данни показват тримесечен ръст от 0,6%

Министърът на икономиката Акира Амари заяви след излизането на данните, че икономиката е на път да се възстанови и има признаци, че потребителското доверие се връща. На този фон незадоволителните резултати за разходите на потребителите и бизнеса помрачиха перспективите пред растежа. Потреблението, съставляващо 60% от БВП на Япония добави едва 0,3% в края на 2014 г., а капиталовите разходи са били дори по-скромни, покачвайки се с 0,1%

"Това са донякъде са разочароващи данни. Ситуацията остава нестабилна и фирмите видимо отлагат инвестициите."", заяви Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

Положително е, че износът все пак остава стабилен, воден от основните търговски партньори САЩ и Китай. Перспективите обаче и тук не се надценяват, като се има предвид неясните хоризонти пред глобалния растеж.

Макар и плахо, излизането от рецесията вероятно ще е достатъчно основание за централните банкери в страната на изгряващото слънце, за да не предприемат по-сериозни парични стимули. В същото време данните могат да натежат при решението дали да има ново понижение на лихвените нива, което Bank of Japan трябва а обяви в сряда.   

Подкрепи Economic.bg