Япония предлага рекорден бюджет за отбрана заради Северна Корея

Токио планира също да се снабди с американски крилати ракети с обсег около 900 километра

Япония предлага рекорден бюджет за отбрана заради Северна Корея

Японското правителство представи рекорден бюджет за отбраната за около 5.19 трлн. йени (близо 39 млрд. евро) за фискалната 2018/2019 г. Тези средства ще позволят на Токио да укрепи противоракетния си щит, за да се предпази от севернокорейската заплаха, предаде AFP.

Бюджетът за отбраната на Япония се увеличава за шеста поредна година. Допълнителните средства ще позволят на Токио да подготви инсталирането на наземно базираната противоракетна система "Иджис ашор" (Aegis Ashore). В началото на седмицата японското правителство одобри вноса на това оборудване, произведено от американската компания Lockheed Martin. Две севернокорейски ракети прелетяха по-рано тази година над японска територия. Пхенян освен това отправи заплахи да потопи японския архипелаг.

В края на ноември севернокорейският комунистически режим изпита и нова междуконтинентална балистична ракета, която падна в Японско море. По време на официалната си визита в Япония в началото на ноември американският президент Доналд Тръмп призова страната да се превъоръжи, за да се защити, като отдаде приоритет на американското военно оборудване. "Това за нас означава много работни места, а за Япония - много повече сигурност", каза Тръмп.

Япония планира също да се снабди с американски крилати ракети с обсег около 900 километра, които могат да достигнат Северна Корея. Като цяло бюджетът на Япония за фискалната 2018/2019 г. е рекорден и възлиза на 97.7 трилиона йени (близо 730 млрд. евро).

Коментари: 0