Японското правителство е готово със закона за абдикация на Акихито

Императорът иска да напусне поста си, но в сега действащото законодателство няма такава възможност

Японското правителство е готово със закона за абдикация на Акихито
2645 ~ 1 мин. четене

Японското правителство одобри в петък законопроект, който ще позволи на император Акихито да се оттегли, правейки възможна първата абдикация на японски император за почти два века, пише Reuters.

83-годишният император, който преживя операция на сърцето и лечение от рак на простатата заяви в една от редките си публични изяви миналата година, възрастта му може да попречи да си изпълнява задълженията си.

Акихито ще бъде наследен от 57-годишния си син Нарухито.

Законопроектът ще бъде изпратен в парламента, където депутатите ще се опитат да го приемат преди края на текущата сесия, която приключва следващия месец.

"Правителството се надява законопроектът да мине гладко през парламента“, каза на пресконференция главният секретар на кабинета Йошихиде Суга.

Въпреки че не е потвърден конкретен план за абдикация, медиите в страната вече писаха, че това вероятно ще се случи в края на 2018 г., когато ще бъдат отбелязани пълни 30 години от сядането на трона на Акихито.

Съгласно сегашното законодателство абдикацията не е възможна. За последно император се е отказвал от властта през 1817 г.

Сега подготвеният законопроект е еднократен акт, който ще позволи на Акихито да абдикира, но не и на следващите императори. Той също така не засяга спорния въпрос за промяната на системата, която да позволи и на жени да наследят трона или да останат в императорското семейство след брака, заявиха японски медии.

И двете стъпки са били предложени като начини за справяне с недостига на мъжки наследници. Проблемът отново стана актуален тази седмица, след като стана ясно, че най-голямата внучка на Акихито ще се откаже от имперското си потекло, за да се омъжи за човек без благородно потекло.

Подкрепи Economic.bg