Южна Корея строи градче за тестове на автономни коли

Страната цели да се превърне в топ играч в областта на автономните технологии

Южна Корея строи градче за тестове на автономни коли
836 ~ 2 мин. четене
Южна Корея има за цел да се превърне в един от топ играчите в областта на автономните превозни средства. Ярко доказателство за тези ѝ амбиции е новината за K-City – специално проектирана зона с площ от 88 акра (350 дка), която се очаква да стане най-голямото пространство за тестове на автономни автомобили в света. 

K-City ще включва мрежа от пътища и кръстовища, на които инженерите да изпробват технологиите си в условия, подобни на реалните. Мини градчето ще бъде отворено за технологични компании като Samsung, SK Telecom и Naver, както и за автомобилни производители като Hyundai и Kia Motors.  

Съоръжението все още е в процес на изграждане. Очаква се в него да бъдат построени модели на автомагистрали, автобусни ленти, паркинг зони и още много функции в помощ на инженерите.  

Новината идва, след като много компании като Tesla, Uber и Google вече извършват тестове на автономни превозни средства. Съвсем наскоро и Samsung получи разрешение да тества своя технология по пътищата на Южна Корея вероятно посредством седана Grandeur Hyundai.

Очаква се K-City да даде много по-голяма свобода за провеждане на тестове и шанс за разиграване на най-различни пътни сценарии. Не рядко автономните коли попадат в конфликтни ситуации, водещи до пътни инциденти, макари и по-често да е по вина на човек в отсрещното превозно средство. K-City ще даде шанс на разработчиците да тестват нови софтуери, така че да избегнат риска от злополуки с гражданите. 

Инфраструктурата ще е особено полезна и за събирането на различни данни за движението по пътищата, които да послужат на градоустройствени и застрахователни компании. 

С K-City Южна Корея дава сериозна заявка, че ще се бори за челни позиции в областта на автономните технологии, стимулирайки иновациите. До този момент подобни тестове се извършваха в САЩ на изпитателно пространство Mcity в Мичиган, с площ от 32 акра (130 дка). Сериозен конкурент е и проектът на Американския център за мобилност, който в края на годината се очаква да отвори свое пространство в историческата местност Willow Run близо до Детройт, което ще се разпростре на площ от 335 дка. 
Подкрепи Economic.bg