БСП внесе вота на недоверие за провала в екополитиката на правителството

Сред мотивите на социалистите са кризата с водата в Перник и мръсният въздух

БСП внесе вота на недоверие за провала в екополитиката на правителството

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов. Този път темата е "Провал в политиката на околната среда и водите", а сред мотивите на социалистите са кризата с водата в Перник и мръсният въздух.

Вотът бе внесен в деловодството на Народното събрание от лидера на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателите на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов и от зам.-председателя на Комисията по околна среда и води и член на Изпълнителното бюро Манол Генов. 

След като вотът бе внесен, разискванията по проекта за решение трябва да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението, а гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. За да мине вотът на недоверие обаче, за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

В 44-ото Народно събрание БСП и ДПС разполагат с общо 104 места. ГЕРБ и „Обединени патриоти“, без депутатите на „Атака“, разполагат със 115 депутати. Така двете страни трябва да се борят за подкрепата на „Воля“ на Веселин Марешки (20 народни представители), които ще обявят решението си в сряда, и за 8-те независими, сред които един бивш представител от БСП, един от ДПС и 6-мата от „Атака“.

БСП обявиха, че ще внесат вот на недоверие заради провал в екополитиката на правителството на 30 декември. Това е четвъртият вот на недоверие на опозицията срещу кабинета „Борисов“ 3. Предишните бяха на тема: провал в борбата с корупцията, здравеопазване и сигурност и не успяха да минат.

Коментари: 0