Зоран Заев отново е премиер на Северна Македония

Той беше подкрепен от 62-ма депутати от Сборището, след бурни дебати и много взаимни обвинения

Зоран Заев отново е премиер на Северна Македония

Снимка: БТА

С 62 гласа „за“ и 51 „против“ депутатите от Сборището одобриха Зоран Заев за втори мандат като премиер на Северна Македония. Той бе подкрепен от новосформираната управляваща коалиция между Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) и останалите партии от коалицията „Можем“, Демократичния съюз за интеграция (ДУИ) и другата албанска партия – ДП.

Парламентарният дебат вчера беше пълен с взаимни обвинения между опозицията и управлявалите и досега социалдемократи, уточнява македонския Канал 5. Игор Янушев от ВМРО-ДПМНЕ обвини Заев, че дава празни обещания за подобряване на благосъстоянието на сънародниците си.

Янушев припомни, че на предишните избори Заев обещавал по 30 000 денара заплата, сега обещава 34 000, но възнагражденията не са достигнали и до предишното обещано от него ниво. А Заев отвърна с критика към ВМРО-ДПМНЕ за изолирането на страната в недалечното минало.

Вторият кабинет на Заев има 19 министри - седем по-малко от преди. Седем от ведомствата бяха дадени на етнически албанци.

Премиерът заяви пред депутатите, че новото му правителство ще се съсредоточи върху съживяването на икономиката, справянето с коронавируса и борбата с корупцията.

Той обяви планове за нови чуждестранни инвестиции на стойност 1 млрд. евро, 40-процентно увеличение на минималната заплата и пенсиите и реформа в правосъдието.

Коментари: 0