Закриват 10 министерства в Бразилия

Правителството затяга коланите заради кризата

Закриват 10 министерства в Бразилия
144 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

В Бразилия ще бъдат закрити най-малко 10 от всичките 39 министерства, съобщи министърът на планирането Нелсон Барбоса, цитиран от китайската информационна агенция Xinhua.  

Новината дойде след проведената от президента Дилма Русеф координационна среща с кабинета. Барбоса разкри 5 основни насоки на план, който ще бъде завършен до края на септември. Първият и най-широко дискутиран аспект на плана е рационализирането на правителството.  

Закриването на ведомствата ще се случи в рамките на мерките за по-ефективна администрация, обявени по-рано от бразилския президент. Ще се започне от съкращаването на броя на министерствата, който за последните десетина години нарасна от 26 на 39.

Едно от предложенията включва премахването на ведомствата, отговарящи за институционалните връзки, гражданската авиация, пристанищата, правата на човека и стратегическите въпроси, както и министерството на риболова и аквакултурите и кабинетът, отговарящ за институционалната сигурност.

Запазват се Централната банка, службите на главния ревизор и главния прокурор, но вече няма да са със статут на министерства. 

„Закриването на министерствата ще позволи да съкратим разходите в тези сложни икономически времена. Главната цел на реформите е повишаването на ефективността и продуктивността на работата на правителството“, отбеляза Барбоса.

Според някои анализатори закриването на министерствата обаче може да усложни отношенията в управляващата коалиция начело с Партията на трудещите си, която е на власт вече 13 г. В резултат на реформите някои от политическите партии в коалицията могат да загубят своето представителство в кабинета.

Подкрепи Economic.bg