Зам.-министър Манолев: Отчитаме рекорден стокообмен между България и Сърбия от над €1 млрд.

Зам.-министър Манолев: Отчитаме рекорден стокообмен между България и Сърбия от над €1 млрд.

Снимка: Министерство на икономиката

Стокообменът между България и Сърбия възлиза на рекордните 1,075 млрд. евро, а ръстът, който се отчита през 2017 г. е 40%. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на българо-сръбски форум в Ниш. Събитието бе открито от заместник министър-председателя на Република България Томислав Дончев и вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия Зорана Михайлович. 

„България заема водещи позиции по брой на компаниите, които оперират в Сърбия“, каза Александър Манолев. Според цитираните от него данни общият размер на българските инвестиции в Сърбия към края на 2017 г. е над 183 млн. евро. 

„Всички тези цифри категорично потвърждават важното значение на Сърбия, като външнотърговски партньор на България“, подчерта Александър Манолев. 

Според зам.-министъра на икономиката акцент между двете държави са възможностите в сътрудничество и създаване на смесени предприятия в областта на селското и горското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, строителството, телекомуникациите, транспортните услуги. Сръбските компании биха могли да се възползват от възможностите за инвестиции и иновации, предлагани от технологичните паркове, бизнес инкубаторите и индустриалните зони в България, а българските производители имат голям експортен потенциал за Сърбия в областта на хранително-вкусовата промишленост, производството на електрически машини и апарати, битова техника, химически изделия, пластмаси, готово облекло, велосипеди, изделия от цветни метали и др., стана ясно от неговото изказване. 

Във форума участие взеха повече от 100 компании от двете държави, ръководството на Търговско-промишлената палата на Сърбия, кметове и представители на общините Видин, Кюстендил, Костинброд, Сливница, Драгоман, Димитроврад, Ниш, Пирот, Сурдулица, Княжевец, и др.  
Коментари: 0