Замразеният проект АЕЦ „Белене“ вече има сайт

Целта на онлайн платформата на проекта е предоставянето на актуална публична информация

Замразеният проект АЕЦ „Белене“ вече има сайт

Снимка: Screenshot

Автор: Economic.bg

Коронавирусът реално замрази работата по АЕЦ „Белене“, а отиващите управляващите от кабинета „Борисов 3“ отново започнаха да търсят идеи за реализация на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“. В момента експертна група прави анализ как платените и доставени два руски реактора може всъщност да се ползват в 7-ми блок, а дори и за 8-ми, а за „Белене“ спря да се говори оттогава.

Въпреки това обаче дългогодишният ядрен проект се сдоби със собствен сайт. Той е създаден от неправителствена организация Български атомен форум (БУЛАТОМ), със съдействието на фирма „Селмеда“ и съдържа публично-достъпна информация за историята, характеристиките и перспективите на този проект.

Целта на онлайн платформата на проекта е предоставянето на обществото на синтезирана актуална публична информация посветена на проекта „Белене“. Тя е достъпна на български и английски език.

Планираме платформата да бъде „жива“ и да бъде актуализирана с информация за бъдещото развитие на проекта“, се казва в съобщението.

БУЛАТОМ казва, че подкрепя всички усилия насочени към намирането на работеща формула за реализацията проекта за изграждане на ядрена мощност на одобрената нова площадка край Козлодуй и проекта за изграждане на ядрена мощност на площадка „Белене“, в най-краткия възможен срок.

Коментари: 0