Заплатите в Русия като българските

Възнагражденията са паднали с 40% за две години

Заплатите в Русия като българските

Заплатите В Русия са намалели с 40% за последните две години насам. Така те са достигнали равнища като в Беларус и България, съобщават руските медии. 

По данни на Росстат през април реалната заплата е спаднала с 1,7%, а номиналната е нараснала с 5,4% до 36 210 рубли (1 долар = 67,0475 рубли ). Допреди три години заплатите в Русия бяха един път и половина по-високи, отколкото в Китай. Заради девалвацията на рублата през 2015 г. и икономическата криза съотношението се преобърна в полза на Китай, пише "Труд".

Специалистите от Института за социална политика към Висшата школа по икономика са използвали два метода на изчисление. Според първия метод заплатата се обръща в долари по обменния курс от миналата година и се равнява на 558 долара на месец, което е съпоставимо с Казахстан (549 долара) и с близо една трета повече, отколкото в Азербайджан (431 долара) и в Беларус (415 долара). 

Във втория случай превръщането в долари става предвид паритета на покупателната способност и така се получава спад на заплатите в Русия не с 40, а със 7% - почти колкото в страните от Общността на независимите държави (ОНД). Но докато през 2011 година показателят в Русия е бил половината от този в ОНД, то четири години по-късно разликата е намаляла до 40% и е изчезнала напълно спрямо заплатите в Беларус и България.

В Беларус средната заплата през януари беше 6,55 милиона беларуски рубли (21 980 руски рубли).

Коментари: 0