Започна строежът на \"Бронзовата къща\" на мястото на мавзолея в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира мястото, на което ще бъде издигната инсталацията

Започна строежът на \
1648 ~ 1 мин. четене
Днес в София започна изграждането на „Бронзовата къща“, която ще бъде на мястото на мавзолея на Георги Димитров. На символичната първа копка присъства кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която бе на инспекция на мястото, на което ще бъде издигната арт инсталацията.

"Бронзовата къща" ще остане на това място до края на годината, а идеята е тя да бъде символ на Българското председателство, както и на последващото австрийско председателство. Авторът на инсталацията е българският творец  Пламен Деянов, който живее в Австрия. 

Къщата ще е с размери 7 на 7 метра и височина около 12 метра. Скулптурата се състои от 1000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи. Тя ще разполага с врати и прозорци, за да може да се влиза в нея.

Първоначално къщата трябваше да бъде поставена в началото на годината. След това срокът бе изместен за края на февруари, но от днес строителството на къщата е факт. Столична община има намерение да превърне мястото, на което беше изложена мумията на Георги Димитров, в арт пространство, с което да провокира млади творци, които да могат да излагат своето изкуство там. 
Коментари: 0