Поевтиняването на турската лира продължава

Централната банка остави лихвите без промяна, но анализаторите виждат намеци за предстоящо сваляне

Поевтиняването на турската лира продължава
Започналият вчера нов период на спад в курса на турската лира продължава, въпреки че централната банка в Турция отговори на очакванията на инвеститорите и остави непроменени лихвените проценти. Това се случва на фона на понижилата се през ноември инфлация в страната. Към 15:20 ч. българско време понижението спрямо долара беше с около 0.85%, а спрямо еврото – с 0.21%.

Анализаторите обясняват продължаващото поевтиняване на лирата спрямо долара и еврото с промяна в тона на изявленията на банката. Според тях промяната в използваните думи подсказва за предстоящо понижаване на лихвите.

Основната едноседмична репо лихва остава на ниво от 24%, което е с 11.25 пр. п. по-високо, отколкото в началото на 2018 г. Високият лихвен процент цели справяне със значително нарасналата през предходните месеци инфлация в югоизточната ни съседка, както и ограничаване на срива на лирата, чийто курс удари рекордно дъно спрямо този на долара.

„Комисията реши да поддържа позицията си за затегната валутна политика, докато прогнозата за инфлацията не се подобри значително”, гласи становището на комисията по валутна политика на турската централна банка. В предишните си изявления институцията беше писала, че ще поддържа въпросната позиция „решително”, но този път тази дума я няма.

„Съветът на банката как да се работи занапред е абсолютно решаващ. Всяка дребна промяна в това изречение е от особено ключово значение в момент, когато на пазарите вече се спекулира за понижение на лихвите”, коментира Пьотр Матис, анализатор за развиващите се пазари в холандската банка Rabobank. Според него централната банка на Турция трябва да остави лихвите без промяна поне до края на 2019 г., докогато би трябвало да е ясно устойчив ли е спадът на инфлацията в страната.

Анализаторът прогнозира, че ако банката започне да намеква за понижение на лихвите през първото или второто тримесечие на следващата година, то може пак да се стигне до масово разпродаване на турска лира, което отново ще окаже негативно влияние върху инфлацията.
Коментари: 0