Свлачището по пътя Хасково – Свиленград ще се укрепва с 6 млн. лв.

Срокът за извършване на укрепителните дейност е 6 месеца

Свлачището по пътя Хасково – Свиленград ще се укрепва с 6 млн. лв.

Снимка: Unsplash

464 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Започват укрепителни дейности на свлачище при 372-ри км на първокласния път I-8 Хасково – Свиленград, като срокът за извършване на строително-монтажните работа по договор, е 6 месеца, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

В района на свлачището пътната настилка е пропаднала, а отсечката е затворена за движение, като трафикът е пренасочен по изграден обходен път. Предвижда се изграждане на укрепителна конструкция, отводнителни мероприятия, изграждане на дренажна система, полагане на нова асфалтова настилка, хоризонтална маркировка и пътни знаци, съобщават от АПИ.

Свлачището е част от проекта „Превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа - Фаза 2“ по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ В него са включени за изпълнение общо 5 обекта. Общата стойност, предвидена за укрепване на 5-те свлачища, е 17.8 млн. лв. с ДДС. Финансирането от Кохезионния фонд е малко над 15 млн. лв. с ДДС, а националното съфинансиране е малко над 2.5 млн. лв.

От АПИ съобщават, че по свлачището на първокласния път I-8 Хасково – Свиленград ще работи ДЗЗД „АБ-ИНФРА“ като изпълнител на проекта и ще получи финансиране от 5.8 млн. лв. с ДДС. За строителния надзор отговаря „Ен Ар Консулт“ ЕООД, за което компанията ще получи 81 600 лв. с ДДС. Авторският надзор ще бъде осъществен от „Пътпроект“ ЕООД, а стойността на договора им е 3 993 лв. с ДДС.

Коментари: 0