Започнаха ключови преговори по Brexit

Тереза Мей ще проведе разговори с Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск

Започнаха ключови преговори по Brexit

Британският премиер Тереза Мей се среща с ключови фигури от Европейския съюз за преговори по Brexit. Днешните дискусии може да определят дали основните преговори между Лондон и Брюксел могат да преминат към следващия си етап – бъдещите търговски отношения, пише BBC.

Британската медия цитира своя редактор за Европа Катя Адлер, според която през уикенда са били постигнати споразумения относно законопроекта за оттегляне на Великобритания от ЕС, както и по отношение на гражданските права. Според ирландски министри обаче засега няма споразумение относно един от наболелите въпроси – границата между Ирландия и Северна Ирландия. От „Даунинг Стрийт №10” коментират, че предстоят „много обсъждания”, докато се стремят към пробив в преговорите за Brexit преди срещата на европейските лидери на 14 и 15 декември.

В понеделник Мей ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкери и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ѝ постави краен срок да представи по-добро предложение за условията, при които Великобритания ще излезе от Блока.

От Лондон се надяват да стартират преговорите за споразумение за свободна търговия, но от Брюксел заявяват, че ще отправят препоръка това да се случи, едва когато преценят, че е постигнат „достатъчен напредък” по законопроекта за „развода”, правата на гражданите и въпроса за потенциалната граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Коментари: 0