Започват ремонти за над 20 млн. лв. в центъра на столицата

Стартира обновяването на пространствата около „Александър Невски“ и градинката „Кристал“

Започват ремонти за над 20 млн. лв. в центъра на столицата
2240 ~ 2 мин. четене
В понеделник (2 юли) започват мащабни ремонти в центъра на столицата. Ще бъде обновена т.нар. „Зона четири“.

Това е пространството, в което през годината традиционно се провеждат най-много събития от национално и градско значение, място, където са събрани много от символите на София като катедралния храм „Св. Александър Невски“, базиликата „Света София“, дала името на нашия град, паметника на Васил Левски, на Незнайния войн, на Цар Освободител, градината пред Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Народното събрание.Обхватът на проекта включва много знакови обекти: градски градини, няколко централни улици и площади. Това заяви столичният кмет Йоранка Фандъкова при представяне на началото на ремонтните дейности.

Къде ще бъдат ремонтите

От 2 юли дейностите ще започнат с градината „Кристал“ и „Климент Охридски“, както и тротоари по ул. “Московска“ от ул. “Г. С. Раковски“ до ул. “Париж“. Ще бъде извършен ремонт на алеите в градините, на осветлението, което се подменя с енергоефективно. Предвиждаме допълнително озеленяване, засаждане на нови дървета.

Около храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще бъдат обновени тротоарните настилки и осветлението. Заедно с общото осветление на пространството ще направим и художествено осветление на храма „Света София“ и сградата на общината на ул. “Московска“.

„Обновяваме тротоари, осветление и настилки по ул. “Оборище“ от бул. “Васил Левски“ до ул. “Г. С. Раковски“, ул. “Париж“ от бул. “Цар Освободител“ до ул. “Московска“, ул. “Дунав“ между ул. “Московска“ и площад "Александър Невски"; по ул. “Московска“ ще се подмени и топлопровод. Ще обновим и площада около паметника на Васил Левски и бул. “Васил Левски“ от паметника на Апостола до Ректората, като дейностите ще започнат след като приключи ремонта на бул. “Васил Левски“ от ул. “Граф Игнатиев“ до Ректората“, коментира още Фандъкова.

Други улици, по които ще се работи в "Зона четири", са: ул. “11-ти август“, ул. “Дунав“ между ул. “Московска“ и пл. "Ал. Невски", ул. “15-ти ноември“ между пл. "Народно събрание" и БАН.В цялата зона ще бъдат подменени нови контейнери, разположени подземно. Предвиждаме поставянето на три зарядни станции за електромобили. Ще бъдат поставени и пет обществени тоалетни на три точки.

По проект работата ще се изпълнява поетапно и ще приключи през следващата година. Предвижда се също намаляване на местата за паркиране около храм-паметника „Св. Александър Невски“, а подходът към катедралата догодина ще бъде оформен като пешеходна зона. През 2019 г. се обновява и площад "Народно събрание".

Общо стойността на договора за изпълнение е 21.5 млн. лв. Проектът се изпълнява по ОП „Региони в растеж“.

Кметът Фандъкова също посочи, че са заложили много сериозни изисквания за качество на работа и санкции при неизпълнение и неспазване на срокове по договор. На изпълнителя е задържана банкова гаранция, която е 3% от стойността на договора – 536 664 лв. При некачествено изпълнение изпълнителят дължи неустойка в размер на 894 хил. лв. При неспазване на срока се дължи над 178 хил. лв. за всеки просрочен ден.
Подкрепи Economic.bg