Започват ремонтни дейности по АМ \"Марица\"

Причината са появилите се опасни неравности

Започват ремонтни дейности по АМ \

Ремонтни дейности в стария участък на автомагистрала "Марица" в района между Харманли и Любимец започват от днес, съобщиха от АПИ. Състоянието на пътя в момента е доста притеснително. Платното към Харманли е осеяно с неравности, които продължават до няколко километра.

Очаква се ремонтите да продължат до края на седмицата. Те няма да попречат в голяма степен на движението. От агенцията съветват шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация.

Магистралата е в експлоатация от 2010 г., но при изграждането й се появиха проблеми заради това, че за направата на пътя не е използван полимермодифициран битум и на места са се образували коловози от интензивния тежкотоварен трафик и високите летни температури. 

"Проблемът е, че когато е правено през 2008 година, тогава все още не беше въведен стандартът, когато се правят магистрали, да се използва т.нар. полимер битум, който всъщност дава възможност при високи амплитуди и температури, пътят да поема тежестта на тежкотоварния трафик”, обясни министър Лиляна Павлова, цитирана от Нова ТВ.

Тя обеща, че до месец ще бъдат взети мерки за отстраняването на опасните неравности. Обяснение има и за непрекъснатите ремонти и затваряне на едното платно на магистралата.

"Понеже ги правихме зимата, да не изпуснем финансирането, не навсякъде са добре калибровани. По време на гаранцията, която е 10 години, изпълнителят е длъжен на всеки 2 години да прави калиброване на тези фуги само на мостовете”, поясни Павлова. 

Коментари: 0