Защитавам позицията си да има „Северен поток-2“

Важно е страната ни да има достъп до различни източници на газ, заяви премиерът Бойко Борисов

Защитавам позицията си да има „Северен поток-2“

"Aз съм за „Северен поток -2” и да има газоразпределител в България. Ще защитавам тази позиция и никой не може да ме упрекне за това". 

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел по повод появилата се информация, че 10 страни членки, сред които и България, са против ”Северен поток -2”, защото това би дестабилизирало допълнително Украйна. 

Борисов обаче заяви, че не би подписал подобен общ документ и добави, че е важно за страната ни да има достъп до различни източници на газ. 

„Аз знам какво е изгодно за България, а това определено е изгодно за нас. Никой не може да ме убеди, че ако ние имаме още един източник на газ и излезе руска тръба на нашето крайбрежие край Варна, това ще е лошо за държавата”, заяви Борисов. 

Премиерът коментира и с газовите връзки със съседните страни. Той обясни, че интерконекторът с Гърция се е забавил, защото подписването на договора се е забавило. Сега обаче заяви, че очаква през декември да се подпише договор за тръбата.  

Премиерът подкрепи и частичното отпадане на визите за Турция и включването й в третия списък на сигурните страни. Той допълни идеята си за отпадане на визите за Турция - първоначално само за бизнеса и за държавните служители. 

„По времето на социализма имахме т.нар. служебни паспорти - каквито имаха държавните служители и спортните федерации. Надявам се, че Турция ще си подобри отношенията с Русия след свалянето на руския самолет. Всички знаем, че една по-мощна коалиция в Сирия срещу тероризма е по-добре. Колкото до шенгенската граница - ние доказахме, че България е много по-добра шенгенска граница от много от европейските държави".

Коментари: 0