Защо Бъфет не се интересува от рекордите на биткойн?

Милиардерът понякога се насочва към сектори, които доскоро е отричал

Защо Бъфет не се интересува от рекордите на биткойн?

Снимка: twitter: @WarrenBuffett

4505 ~ 2 мин. четене

Последните години носят забележителен растеж на цената на биткойн, което кара много инвеститори да съжаляват за пропуснатата възможност. От 2015 г. криптовалутата е повишила стойността си с 23%, но главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет не възнамерява да промени песимистичните си нагласи към нея, пише Yahoo Finance.

Ако слушате милиардера, биткойн не е нито голямата финансова възможност, за която сте мечтали, нито начин за получаване на впечатляваща възвращаемост.

Не притежавам биткойни. Нямам каквито и да е криптовалути и никога няма да имам”, заяви Бъфет.

Биткойн “като цяло няма уникална стойност”. Милиардерът инвеститор не харесва биткойн, защото според него това е непродуктивен актив. Бъфет е известен с предпочитанието си към акции на компании, чиято стойност и парични потоци идват от продукти. Криптовалутите обаче нямат реална стойност. "Те не предприемат разраствания, не могат да ви изпратят чек, не могат да направят каквото и да било. Инвеститорите се надяват някой да е готов да им плати повече пари за тях след месеци или години, но ако това стане, купувачът ще има сериозен проблем”, вярва Бъфет.

Въпреки че биткойн цели да предоставя реална стойност като платежна система, тази му употреба все още е ограничена. Както смята изпълнителният директор, стойността на биткойн се определя от оптимизма, че някой в бъдеще ще е готов да даде повече пари за криптоактива, отколкото цената, на която е купен.

Пари ли са криптовалутите

Като актив, търгуван на борсата, биткойн се радва на бум и също така отговаря на критериите за пари. Според най-общата дефиниция парите са предвидени за обмен, съхранение на стойност и като разчетна единица. Бъфет обаче нарича това “мираж”.

Биткойн не отговаря на теста за валута”, заяви милиардерът още през 2014 г. “Той не е трайно средство за размяна, нито съхранява стойност”, посочи той.

Биткойн е много ефективен начин за анонимен трансфер на средства, но инвеститорът и тук е на друго мнение: “Чекът също е начин за трансфер на пари. Имат ли право самите картончета да бъдат скъпи, само защото пренасят пари”, пита той.

Бъфет стана един от най-успешните инвеститори в историята, залагайки на акции, които разбира. “Имах достатъчно проблеми с неща, които си мислех, че разбирам. Защо трябва да заемам дълги или къси позиции за нещо, за което нищо не знам”, коментира милиардерът. Според него обаче хората обичат да залагат.

Изпълнителният директор следва стратегията за инвестиране в стойност, която се фокусира върху купуването на акции на силни компании в момент, в който цената им е понижена, и задържането им за дълго време след това. Berkshire Hathaway търси компании с добър марж на печалбите и такива, които произвеждат уникален продукт.

Дистанцията на Бъфет от пазара на криптоактиви не значи, че инвеститорите също не трябва да ги купуват. Дори милиардерът понякога се насочва към сектори, които по-рано е отричал. Дълго време той избягваше технологични компании, дори в разгара на дотком балона, а сега най-голямото притежание на Berkshire е в Apple.

Подкрепи Economic.bg