Защо трябва да консумираме грозде?
Вижте няколко любопитни факта за него

Гроздето е изключително полезно за нашето здраве. То помага при редица заболявания, като болест на Алцхаймер, астма, сърдечни заболявания, нарушено храносмилане, бъбречни заболявания и мигрена.
Консумацията на грозде също може да минимизира риска от сърдечен пристъп. Гроздето е и препоръчвано от учените срещу стареенето. Не на последно място е ролята му при консумация от дълголетници.
Съществуват няколко начина за консумация на грозде. Най-често срещаните са докато е прясно, изсъхнало на стафиди или направено на вино и гроздов сок.
Отглеждането на грозде е най-голямата хранителна консумация в света, тъй като съществуват повече от 60 вида и 8000 сортове грозде, които могат да бъдат използвани, за да се направи сок от вино, пише foodpanda.
Ето няколко любопитни факта за него:
- Двата основни вида грозде в света са американски и европейски. Американските сортове са на разположение през септември и октомври, докато европейското грозде се отглежда през цялата година;
- Най-продаваният сорт грозде в Америка се нарича „Томсън“ и е без семки. Златните стафиди се правят от него;
- Една бутилка вино съдържа 1,4 кг грозде;
- Лозовите насаждения заемат 25 млн. акра земя в световен мащаб;
- Средностатистически, човек изяжда по 8 кг грозде на година;
- Гроздето се състои от 80% вода, а стафидите съдържат от около 15% вода;
- Гроздето е подходящо при диети, въпреки, че много хора го отричат заради нивата на загар;