Затваря един от най-големите заводи във Видин

Над 300 души остават без работа

Затваря един от най-големите заводи във Видин
4610 ~ 1 мин. четене

Едно от най-големите предприятия във Видин и в Северозападна България – „Видахим“ затваря заради липсата на работа. Това ще остави над 300 семейства без работа, предаде Нова ТВ.

Предвиждат се съкращения в завода за пневматични гуми, ремонтно-механичния завод и в ТЕЦ-а. Броят на хората, които се очаква да получат предизвестия за съкращение е 314.

Като основна причина от фирмата посочват невъзможността й за осигуряване на работа и изплащане на трудовите възнаграждения и осигуровките на работещите в предприятието.

Междувременно стана ясно, че собствениците на предприятието са започнали да използват една ниша през годините – при такова производство те имат право на централа и това, което е излишно и не е необходимо при производство, държавата е длъжна да го изкупува.

Те са произвеждали страшно много ток, който държавата е длъжна да изкупи. Сумата възлиза на 150 млн. лв. Поради тази причина има редица упреци към управлението на предприятието. По думите на премиера Бойко Борисов по-добре държавата да плаща заплати на хората, които остават без работа, отколкото на мениджърите на предприятието.

Междувременно стана ясно, че работодателите са съкращавали поетапно по около 26-28 човека на месец, за да ги намаляват постепенно. Сега обаче са стигнали до последните 300 човека.

Днес „Видахим“ ще бъде посетен от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Коментари: 0