Заведенията настояват за още ДДС отстъпки

След като НАП установи много нарушения при начисляването на доставките за вкъщи, браншът иска и тази дейност да е с 9% ставка

Заведенията настояват за още ДДС отстъпки

Снимка: Economic.bg/Архив

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Един от най-засегнатите сектори от коронакризата – ресторантьорският, който обаче се превърна и в най-облагодетелствания от правителствените мерки, продължава да настоява за допълнителни облекчения. След като считано от 1 юли ДДС за заведенията, кетъринг услугите, детските храни и пелени и книгите, беше намалено от 20 на 9% - сега от Сдружението на заведенията в България настояват за намаляване на ставката и за доставките по домовете.

Диференцирано ДДС

Същите хора, които готвят и приготвят храната за консумация на място, го правят и за доставките. Не виждаме причина и никаква логика в това тя да бъде изключена от диференцираната ставка. Има колеги, които работят основно за доставки, каза пред Economic.bg Емил Коларов, председател на браншовата организация.

По думите му за момента няма обратна връзка от страна на правителство за това тяхно искане, но бизнесът очаква диалог.

Към момента освен заведенията, с намалена ставка се ползват и кетъринг услугите, но не и самата доставка по домовете от ресторантите. Причината е, че при кетъринга има и допълнителна услуга към доставката на храна - например подреждането на масите и т.н., а при доставките липсва подобна услуга, която да дава допълнителна стойност към самата храна. Поради това тя продължава да се облага с 20% ДДС.

Оказва се обаче, че има доста „хитри“ заведения, които начисляват по-ниската ставка, въпреки че е незаконно. От Националната агенция по приходите (НАП) преди дни съобщиха именно за такива случаи. Вследствие на това от приходната агенция се активизираха и започнаха проверки. Нарушителите щe бъдaт глoбeни, щe им бъдaт възлoжeни пpoвepĸи и peвизии зa изчиcлявaнe нa ĸopeĸтния paзмep ДДC, a няĸoи oт oбeĸтитe щe бъдaт зaпeчaтaни зa cpoĸ oт 1 мeceц. До крайната мярка обаче ще се се стига само в случай, че НАП установи и друг тип нарушение, като укриване на оборот или неиздаване изобщо на документи.

Очакваме някаква помощ да ни бъде предоставена, след като свърши летният сезон. Сега има градини, хората могат да сядат и навън, но когато времето започне да се захлажда, трябва да се предприемат и други мерки, за да се подпомогне бранша, каза още Коларов.

Като цяло, с решението да бъде намален ДДС за ресторантите настъпи доста голямо объркване за това къде и кога точно може да се използва по-ниският данък. Ден преди влизането в сила на новите правила oт HAΠ пyблиĸyвaxa cтaнoвищe зa пpилaгaнeтo нa нaмaлeнaтa cтaвĸa нa дaнъĸa, ĸaтo показаха и някои вpaтичĸи, c ĸoитo дocтaвĸитe нa xpaнa вce пaĸ мoгaт дa бъдaт вĸлючeни в пpaвитeлcтвeнaтa aнтиĸpизиcнa мяpĸa зa pecтopaнтьopитe.

„Като цяло намаленото ДДС за заведенията се отразява доста положително. Повечето колеги са успели да запазят цените. Има такива, които са ги намалили и има доста малък процент, които са ги увеличили. Но това зависи от конкретните разходи и района, в който се работи. Защото разходите се увеличават, а не намаляват“, уточни председателят на Сдружението на заведенията в България.

Коментари: 0