Заведенията на открито ще бъдат пуснати да работят

КПП-тата на входовете и изходите на градовете ще бъдат премахнати по обяд на Гергьовден

Заведенията на открито ще бъдат пуснати да работят

Снимка: МС

12834 ~ 2 мин. четене

Откритите части на заведенията ще могат да работят. Това каза на втория си за деня брифинг днес министър-председателя Бойко Борисов. На първия той обяви, че това е по настояване на финансовия министър Владислав Горанов, а щабът не е имал „обструкции“ по този въпрос. Предстои днес здравният министър да издаде заповеди за разхлабване на мерките.

"Основната философия, която се изповядва при всяка отпусната мяра, е да се спазва физическа дистанция и дезинфекционните мерки и защитни средства от страна на персонала. Където са нагъсто масите, трябва да се разредят и да се работи на полурежим. Дори в началото да не могат да се покрият разходите за тяхната дейност, добре е да се обучат екипите им. Сега се учим да работим и да съществуваме в условия на коронавирус инфекция. И ще е така, докато не се намери лекарство и да е изгради масов имунитет", каза председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Премиерът Борисов уточни, че след като се види дали частичното отваряне на заведенията проработи, ще се мисли за пълното им отваряне. Относно КПП-тата Борисов каза, че ако хората започнат масово да пътуват след премахването на граничния контрол на гардовете, той ще бъде върнат отново.

Също така по думите на премиера предстои премахване на КПП-тата на входовете и изходите на гардовете, но това ще се случи по обяд на Гергьовден, за да не тръгнат масово хората да се движат между населените места по празниците.

Транзитните професионални шофьори вече няма да попълват декларации при преминаване, а шофьорските изпити ще бъдат разрешени.

В предстоящите заповеди ще бъде разрешен  индивидуалния спорт, плувните басейни и тенис кортовете. Масовият спорт остава забранен.

"Утре ще имаме готов закон за отмяна на извънредното положение. В момента колегите и юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение, той да има действието в един или два други закона, нека да го наречем санитарно извънредно положение", каза още премиерът.

Очаквайте подробности!Подкрепи Economic.bg