„Зелените“ за пръв път влизат в правителството на Австрия

Опазването на околната среда замени имиграцията като основен проблем за гласоподавателите в страната

„Зелените“ за пръв път влизат в правителството на Австрия

Лидерът на Австрийска народна партия Себастиан Курц (отляво) и лидерът на „Зелените“ Вернер Коглер

Снимка: БТА

Късно снощи консервативната Австрийска народна партия (ÖVP), оглавявана от Себастиан Курц, и „Зелените“ са постигнали споразумение за съставяне на коалиционно правителство, пише Deutsche Welle.

„Експериментът“, както го определя австрийският вестник Kurier, за първи път ще позволи на лявата, екологично настроена, партия „Зелените“ да участва в правителство. Новата коалиция от силно различаващи се партии вероятно също ще се отличава значително от предишното правителство във Виена, което водеше твърда политика спрямо имиграцията.

„Успяхме да обединим най-доброто от двата свята“, коментира Курц снощи при обявяването за постигнатото споразумение между двете партии. „Възможно е да защитим климата и границите“, обясни той.

Коалицията между ÖVP и крайнодясната „Партия на свободата на Австрия“ (FPÖ) се разпадна през месец май миналата година, след 17 месеца управление, заради корупционен скандал с лидера на FPÖ и вицеканцлера Хайнс-Кристиян Щрахе. Т.нар. „Ибизагейт“ скандал, който избухна заради видео на Щрахе, който предлага политически услуги на фалшив руски инвеститор, предизвика предсрочни парламентарни избори през септември, на които недоволните избиратели наказаха FPÖ и дадоха 37.5% подкрепа на ÖVP. „Зелените“ пък получиха 13.9% от гласовете на австрийците, което е рекордно много за партията. Основната причина е, че опазването на околната среда и ограничаването на климатичните промени замениха имиграцията като основен проблем за гласоподавателите.

Коментари: 0