БДЖ обяви процедура за доставчик на 16 нови електрически мотриси

Общата стойност на поръчката е до 120 млн. евро, превръщайки я в най-скъпата за дружеството досега

БДЖ обяви процедура за доставчик на 16 нови електрически мотриси

Снимка: Wikipedia

6654 ~ 1 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

В последните часове на миналата година „БДЖ-Пътнически превози” обяви обществена поръчка за избор на доставчик на „до 16 електромотрисни влака”, научи Economic.bg. Условието е мотрисите да бъдат 5-вагонни с по 300 седящи места всяка.

Идеята на ръководството на компанията е те да обслужват средните дестинации, с времепътуване до 3 часа, като Пловдив-Бургас, Горна Оряховица-Варна и пр. С това на практика дружеството много бързо подобри рекорда си за най-скъпа обществена поръчка, обявявана през последното десетилетие. Подписаният само преди две седмици договор с „Алстом транспорт С.А.” за ремонт и поддръжка на мотрисите „Сименс Дезиро” за 5 години беше на стойност близо 137 млн. лв., докато цената за доставката на 16-те нови мотриси може да достигне 120 млн. евро (235 млн. лв.). Ако няма обжалвания, които да забавят процедурата за избор на доставчик, се очаква новите електромотриси да бъдат доставени до края на 2023 г.

В последния работен ден на миналата година „БДЖ-Пътнически превози” обяви и процедура за „ползване на виртуална частна мрежа (VPN) за целите на билетоиздаващата система на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД за 12 месеца”. Цената на услугата е 61 800 лв. без ДДС за целия срок на предоставяне на услугата.

Коментари: 0