„Жълтите жилетки“ отново протестираха във Франция

Вече минаха три месеца от началото на протестното движение

„Жълтите жилетки“ отново протестираха във Франция

Снимка: БТА

Близо 300 човека от движението "жълти жилетки" демонстрираха днес в Париж - три месеца след началото на това социално протестно движение.

Недоволстващите се събраха на площад "Етоал" във френската столица и изтеглиха от булевард "Шанз Елизе", за да се стигнат следобед до "Марсово поле".

Участничка в движението още от първия протест на 17 ноември, Мартин Бонфилу, на 55 години, днес е дошла "за да покаже, че движението не затихва". "Нали видяхте, че бензинът поскъпна? Ние от средната класа имаме максимални данъци", заяви тя.

Това безпрецедентно движение, зародило се в социалните мрежи против повишаването на данъците върху горивата, обхвана цяла Франция и принуди правителството да вземе мерки в социалната сфера и да обяви началото на голям национален дебат, отбелязва БТА.

"Жълтите жилетки", които всяка събота от средата на ноември демонстрират и окупират кръстовища в страната, негодуват срещу данъчната и социалната политика на правителство, настоявайки за по-голяма покупателна способност. Някои призовават и за оставката на президента Емануел Макрон.

Мнозинството французи (над 52%) са на мнение, че "жълтите жилетки" "трябва да спрат протестите си сега, сочи проучване, поръчано от в. "Журнал дьо диманш".

На някои от плакатите на демонстриращи днес можеше да се прочетат призиви за референдум по гражданска инициатива, на други - обвинения срещу силите на реда за "осакатяване на цивилни".

Лола, на 16 години, днес се е включила в демонстрацията, за да протестира срещу реформата в системите на средното и висшето образование.

Вчера акциите на "жълтите жилетки" минаха без големи инциденти в Париж, но в Тулуза и Бордо имаше сблъсъци.

Коментари: 0