„Жълтите жилетки“ протестират във Франция за осма поредна седмица

Протестиращи са се опитали да блокират логистичния център на онлайн търговеца Amazon

„Жълтите жилетки“ протестират във Франция за осма поредна седмица

Снимка: БТА

Нови протестни демоснтрации на движението „жълти жилетки“ се провеждат днес в най-големите градове във Франция. Това е осмата подред събота, в се събират която недоволните от политиките на президента Емануел Макрон.

В столицата Париж са организирани два протеста - първият започна сградата на кметството откъдето протестиращите се насочват към сградата на Националното събрание на Франция (долната камара на парламента). Вторият е рали Шанз-Елизе. Стотици участници са се събрали и на двете демостранции, за момента няма информация за сблъсъци с полицията.

Според френски медии, митинги са организирани и в Марсилия, Руан и няколко други френски града.

Днес стана ясно, че късно снощи около 60 протестиращи в жълти жилетки са се опитали да блокират логистичния център на онлайн търговеца Amazon, разположен в източната част на Франция. Местните власти съобщиха, че 18 протестиращи, включително непълнолетно момиче, са били задържани след сблъсъци с полицията снощи.

Движението на „жълтите жилетки“ възникна във Франция в средата на ноември в знак на протест срещу растящите цени и данъци. Исканията на протестиращите са насочени срещу институциите на държавната власт, които те обвиняват за неефективното управление на страната и недостатъчните мерки за борба с бедността. Протести имаше през изминалите седем съботи. Те се организират в големите градове и са придружени от много сблъсъци на протестиращи със силите на реда.

Коментари: 0