Желязков: 2019 г. е решаваща за изпълнението на европроектите в транспорта

Трябва внимателно да предвидим инвестициите в транспортния сектор за следващата финансова рамка, обясни транспортният министър

Желязков: 2019 г. е решаваща за изпълнението на европроектите в транспорта
Следващата година ще бъде решаваща за изпълнението на големите проекти, които се финансират от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Това заяви транспортният министър Росен Желязков по време на десетото заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма в Правец.

„През 2019 г. предстои да се планира ресурсът за следващия програмен период, отчитайки няколко много важни политики“, посочи Желязков. По думите му, те са свързани с бъдещето на кохезионната политика на ниво Европейски съюз и дефицита на средства, в резултат на Брекзит. Според Желязков, на европейско ниво се поставя силен акцент върху Механизма на правовата държава, който ще бъде основополагащ при планиране на следващия бюджет на Съюза.

„Всичко това показва, че много внимателно трябва да предвидим инвестициите в транспортния сектор за следващата финансова рамка, като се съобразяваме с националните политики, паралелно с изпълнението на европейския контекст”, посочи още министърът.

Министър Желязков коментира и двата рискови проекта по оперативната програма – модернизацията на жп линията Елин Пелин-Костенец и изграждането на Лот 3.2 от АМ „Струма”. Той посочи, че те са обект на засилен мониторинг, както от страна на ЕК, така и от страна на МТИТС. „Въпреки че строителните дейности не са стартирали все още, ако имаме подписани договори до няколко месеца, в голяма степен ще изпълним дейностите в допустимия срок”, обобщи Желязков.
Коментари: 0