Зимбабве вече има първи милиардер

Това е бизнесменът Страйв Масийва

Зимбабве вече има първи милиардер

Снимка: Фейсбук профил Страйв Масийва

3143 ~ 1 мин. четене
Зимбабве има своя първи милиардер. Неговото име е Страйв Масийва (Strive Masiyiwa) и той притежава 1,7 милиарда щатски долара, собственик е на най-големия телеком в страната.

57-годишният бизнесмен от зимбабвийски произход, който живее в Англия, управлява Econet Group, компания за мобилни телефони в Зимбабве, която има интереси и в застраховането, възобновяемата енергия, бутилирането на Coca-Cola, образованието, финансовите услуги, електронната търговия, хотелиерството и платежните услуги.

Econet има и поделение за платена телевизия - Kwese TV, което се конкурира добре с водещия африкански доставчик на платена телевизия DSTV.

Страйв основава Econet през 1993 г. Чак до 1998 г. той не е получил лиценз да управлява телекомуникационна компания от Зимбабве. По онова време 70% от жителите на Зимбабве никога не са чували звън на мобилен телефон. Econet в момента е най-големият мобилен оператор в страната с повече от 5 милиона абонати.

Предприемачът и съпругата му са основатели на Higher Life Foundation. Фондацията поема студентските такси на млади зимбабвийци, които следват. Вече е подпомогнала 40 000 студенти. През 2013 г. основават и стипендия за ученици с фонд от 6,4 млн. лева. С парите се изпращат африкански деца да учат в америкаския колеж Morehouse College.

Страйв Масийва е роден в Зимбабве през 1961 г. Завършва основно училище в Замбия и средно образование в Шотландия. След това учи електротехника в университета на Уелс. Стрейв, съпругата му и шестте им деца живеят в Лондон.
Коментари: 0