Зоров: Млечните продукти няма да поскъпнат заради скока на тока

Според него повечето производители от бранша ще оставят разликите за своя сметка

Зоров: Млечните продукти няма да поскъпнат заради скока на тока

Снимка: кадър БНТ

Увеличението на цената на тока на свободния пазар с до 60% от  февруари най-вероятно няма да се отрази на цените на млечните продукти за крайния потребител. Това прогнозира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров пред БНТ. Според него повечето производители от неговия бранш ще оставят разликата за своя сметка.

"Най-засегнати са производствата, които имат повече електрическа консумация. В млечния бранш между 5 и 10% от общата себестойност, от общите разходи, са разходите за електрическа енергия. Ако повишението е с 30%, това ще доведе някъде между 2 до 3% отражение в себестойността на продукта, не казвам в крайните цени, защото смятам, че българският преработвател в тази ситуация може би една голяма част от тях биха оставили за собствена сметка тези повишения. Друг е въпросът, че ние в момента не можем да отчетем реалното повишение какво ще бъде, защото преработката е свързана с други косвени суровини, каквито са опаковките. В опаковките също се използва доста електрическа енергия и ние не знаем дали нашите доставчици ще променят цените и как ще се отрази това при тях. Молбата към потребителите е: подкрепете българското производство", коментира Зоров.

Според експерта Антон Иванов от Българския енергиен форум повишението е шоково и трябва да се увеличат правомощията за регулатора, за да се избегне спекула и пазарът да бъде предвидим за бизнеса.

"От една страна, има обективни причини за повишение на цените на електрическата енергия. Те се наблюдават в цяла Европа. И по борсите на Европа има повишение на цените на електрическата енергия. А пък в региона - поради климатичните влияния - студената зима в началото на тази години (2017 година, януари месец), сушата в региона пролетта. Това доведе върху един натиск и върху производители, и върху търговци. Мината година ни беше доста студено, тогава цената на електрическата енергия се повиши драстично заради повишеното търсене и тогава се натрупаха загуби в търговците. В България те се оценяваха в порядъка на 30 милиона лева. Случиха се няколко фалита през лятото на търговците, тоест очевидно има напрежение на пазара. Но за драстично повишение на цените на електрическата енергия - няма обективни условия от външни фактори", коментира той.

Иванов заяви още, че цените на борсите са се повишили спрямо миналата година с около 5 до 10 процента. Но се получава увеличение с 30 до 60 на сто, защото нашият пазар е ограничен, неликвиден и няма механизми, които да контролират спекулативното повишение на цените на електрическата енергия. По думите му там, където има повишение над 30%, се търси бърза печалба. Може да се говори дори и за спекулация при взаимоотношенията между клиент и търговец.
Коментари: 0