Зукърбърг склони да свидетелства и пред Европарламента

По-рано той отказа поканата, за да се яви пред американския Конгрес

Зукърбърг склони да свидетелства и пред Европарламента

Снимка: БТА

464 ~ 2 мин. четене
Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг ще се яви пред членовете на Европейския парламент (ЕП), за да отговоря на въпроси, свързани с неправомерното използване на лични данни от Cambridge Analytica. Това предаде говорител на законодателния орган в сряда, пише Reuters. 

През март най-голямата социална мрежа в света попадна в окото на буреносен скандал след разкритието, че британската анализаторска фирма Cambridge Analytica по нерегламентиран път се е добрала до данни за 87 млн. ползватели на социалната мрежа. Впоследствие информацията е била използвана за таргетирането на политически послания. 

Оттогава Facebook е подложена на проверки в различни държави по света, като може би най-щателните са в САЩ и Великобритания заради съмненията, че действията на Cambridge Analytica са оказали решаващо значение за изхода от президентските избори в Америка през 2016 г. и референдума за Brexit през същата година. 

ЕП и Конгресът в САЩ отправиха покани към Зукърбърг да се яви пред тях, за да даде повече информация за механизмите на работа на Facebook. Тогава той отказа на европейския орган, но бе изслушван в американския в продължение на три дни. Месец след историческото му първо явяване пред законодателите в САЩ, от които е бил привикван и по-рано без успех, сега лидерът на най-голямата социална мрежа все пак е склонил да уважи и Европарламента. 

„Основателят и главният изпълнителен директор на Facebook прие нашата покана и ще бъдe в Брюксел възможно най-скоро, надявам се още следващата седмица", каза Антонио Таяни, председател на ЕП. Американецът ще се срещне с лидери на партии и членове на комисията за граждански свободи.

„Приветствам решението на Марк Зукърбърг да се яви лично пред представителите на 500 милиона европейци. Това е стъпка в правилната посока за възстановяване на доверието“, отбеляза още Таяни.

Британският парламент също настоява за лична среща със Зукърбърг, но засега не изглежда той да планира отделно явяване на Острова. 
Коментари: 0