Десетки обменни бюра в Турция затвориха

Те не могат да си набавят достатъчно турски лири, за да обменят големи суми в долари или евро

Снимка: БТА
Десетки обменни бюра в Истанбул затвориха след поредния рязък спад на курса на турската лира спрямо долара и еврото, а други пък решиха да обменят на клиентите си само до 100 долара. Причината е, че заради голямата разлика в обменните курсове, на чейндж бюрата не им стигат турските лири.

Днес валутата претърпя невиждан спад от финансовата криза през 2001 г. Сривът дойде, след като се разбра, че преговорите между Анкара и Вашингтон заради задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън не са постигнали успех. Това означа, че САЩ ще преразгледат безмитния достъп на Турция до американския пазар.

По-рано Европейската централна банка (ЕЦБ) пък изрази опасения, че продължаващото пропадане на турската лира излага на прекален риск най-големите кредитори на Турция - испанската банка BBVA, италианската UniCredit и френската BNP Paribas. Това оказа допълнително негативно влияние на финансовите пазари и курсът на турската лира реагира на тях.

Турският президент Реджеп Ердоган, който по новия режим на управление президентска република има повече правомощия да контролира икономиката на страната, уверява турския бизнес, че „всичко ще отмине“. Според него е въпрос на време пазарите да се успокоят, а Турция трябва да се уповава на хората, правдата и Бог.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | долар | Турция | чейндж бюра | обменни бюра | турска лира

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини