Facebook създаде „военна стая“ срещу фалшивите новини

Тя е част от плана на компанията за противодействие срещу фалшивите новини по време на изборите в САЩ

Снимка: Facebook Newsroom
18:19 18.10.2018
Facebook създаде „военна стая“ в централата си в Калифорния като още един начин да се опълчи на мрачните сценарии от президентските избори през 2016 г., когато на платформата се разпространяваха множество фалшиви новини и повлияха на вота в САЩ. 

Стаята ще събере на едно място лидери от политическите, юридическите и охранителните екипи в компанията. Целта е те да работят на едно място в последните дни от кампанията преди междинните избори в САЩ, насрочени за средата на ноември. 

Facebook е подложена на интензивен контрол от страна на Конгреса, федералните следователи и медиите, след като се оказа, че предизборната кампания през 2016 г. е била манипулирана от руски тролове. 

От тогава насам компанията демонстрира желание да се справи с проблема, предприемайки различни действия. Сред мерките са наемането на хиляди нови модератори, инвестиции в подобряването на изкуствения си интелект и нови правила за политическа реклама. 

„Военната стая е кулминацията на двугодишни огромни инвестиции, които сме направили както в хората, така и в технологиите, за да гарантираме, че нашите платформи са безопасни и сигурни за избори“, коментира Самид Чакрабарти, ръководител на екипа, занимаващ се с тази дейност във Facebook. 

Той изтъкна, че злонамерените, искащи да се намесят в изборите, са много добре финансирани. По думите му те стават все по-умели в манипулацията и вероятно ще могат дори да замаскират местонахождението си. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | facebook | избори | фалшиви новини | Fake News | war room | военна стая

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини