Голямото търсене в Китай ще повиши цената на цимента през 2019 г.

Прогнозата на Световната асоциация е за ръст от 1.5%

Световното търсене на цимент се очаква да нарасне с 1.5% през следващата година, което е най-голямото за последните няколко години. Прогнозата е на Световната асоциация по цимент, която изтъква Китай като причина за високото търсене. Азиатската държава купува повече от половината от световното производство на цимент, а догодина се очаква засилено търсене на този пазар.

Прогнозата на асоциацията е за 0.5% спад през 2018 г., след като през миналата година имаше ръст от 1% на годишна база.

Извън Китай обаче Асоциацията предвижда умерено търсене. В глобален мащаб, без Китай, прогнозата за търсенето на цимент е за увеличение с 2.8% през 2019 г., в сравнение с увеличението от 3.3% през 2018 г.

„Като цяло прогнозата на Световната асоциация по цимент показва, че 2019 г. ще бъде година, в която световният пазар на цимент ще расте умерено, а перспективите са относително по-лоши от 2017 и 2018 г.“, каза той, добавяйки, че следващата година ще бъде „предизвикателна“ за много производители на цимент.
LafargeHolcim, най-голямата компания за цимент в света, заяви миналата седмица, че очаква продажбите ѝ през 2019 г. да нараснат с по-бавен темп, отколкото през 2018 г., въпреки че очаква печалбата ѝ да расте по-бързо от продажбите, тъй като намаляват разходите.

За 2019 г. Асоциацията очаква американският пазар на цимент да нарасне с 3%, докато през 2018 г. ръстът беше 4%. Те изтъкват, че през тази година големите инфраструктурни проекти, обещани от президента Доналд Тръмп, не са се осъществили.

Търсенето в Германия се очаква да остане равномерно, докато политическата несигурност в Италия вероятно ще засегне търсенето там, пише в доклада.

В Турция ще има значителен спад, в Саудитска Арабия и Малайзия също ще се наблюдава намаляване на търсенето на цимент.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: производство на цимент |

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини