Катар ще се оттегли от ОПЕК през януари 2019 г.

Страната е член на ОПЕК от 1961 г.

Катар анонсира плановете си да напусне петролния картел ОПЕК в началото на 2019 г., за да се съсредоточи върху газовите си находища. Това заяви на конференция енергийният министър на Катар Саад Шерида като добави, че това ще даде край на едно полувековно членство на страната в организацията.

По думите на Кааби решението за излизане от групата на 15 държави производителки на петрол не е свързано с блокадата, наложена на Катар от Саудитска Арабия, съюзниците ѝ в Залива и Египет. Това е „техническо и стратегическо решение“ и няма политическа мотивация, коментира енергийният министър.

Решението на страната идва преди очакваната среща във формата ОПЕК+, на която трябва да бъде взето формално решението за съкращаване на производството заради ниските цени на петрола.

Петролната компания на Катар – Qatar Petroleum, потвърди информацията за оттегляне от ОПЕК в серия от постове в Twitter.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | гориво | Катар | организация | ОПЕК | членство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини