Напредъкът в преговорите между САЩ и Китай обнабежди инвеститорите

Тръмп заяви, че за момента няма да се налагат допълнителни санкции върху търговските споразумения

Напредъкът в преговорите между САЩ и Китай обнабежди инвеститорите
Петъчната сесия завърши с нови силни повишения за американските фондови борси, след като засилващите се очаквания за постигане на търговско споразумение между САЩ и Китай обнадеждиха инвеститорите. Китайски представители заявиха, че двете страни имат напредък в преговорите и вероятно ще намерят общ език на дългоочакваната среща на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина, през почивните дни. В резултат индексът на сините чипове Dow Jones скочи с над 200 пункта, а широкият S&P500 и технологичният NASDAQ напреднаха със съответно 0.8% и 0.7%. 

Акциите на Caterpillar, които се смятат за барометър на международната търговия ,поради високата си експозиция към чуждестранни компании, поскъпнаха с 4.4%. Междувременно на дълговия пазар доходността по 10-годишните щатски облигации се понижи до 3.011%, а тази по 30-годишните държавни ценни книжа – до 3.308%. 

В Европа сесията приключи на срещуположния полюс. Паневропейският индекс Stoxx600 отстъпи с 0.25%, като показателят изтри близо процент от стойността си за седмицата. Немският DAX изгуби 0.44%, а британският FTSE100 се понижи с 0.97% и премина под психологическата граница от 7000 пункта. На валутните пазари доларовият индекс, който измерва представянето на щатската валута спрямо шестте ѝ основни конкуренти, се повиши с половин процент до 97.25 пункта. 

Среща Г-20

Водещ фактор на световните финансови пазари и тази седмица ще бъде развитието на търговския конфликт между САЩ и Китай. Представители на Белия дом съобщиха, че на състоялата се изминалата събота среща на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина държавните глави на двете страни са взели решение за момента да не налагат допълнителни санкции върху търговските си споразумения. Изглаждането на други ключови въпроси между Вашингтон и Пекин ще продължи и през настоящата седмицата, като вероятно техният изход ще окаже основно влияние върху настроението на инвеститорите.

Борсово търгуваният фонд (ETF), които грубо следва представянето на индекса NASDAQ-100, показва движение, силно повлияно от 50-дневната подвижна средна. Цената неколкократно получава нейната подкрепа, а след низходящия ѝ пробив приема ролята на съпротива. През изминалата седмица акцията на фонда бележи силен ръст, с което отново се доближава до експоненциалната средна и цена от $170. Неуспешен неин пробив ще открие отлична възможност за вход в къса позиция с отношение на риск към печалба от 1:3. 

От началото на месец октомври валутната двойка се намира в стабилен възходящ тренд, образувайки по-високи върхове и дъна. Последните дни на изминалата седмица донесоха известна доза колебливост и цената не успя да постигне нов локален максимум над ниво 1.33. В допълнение USD/CAD се намира близо до ниво на съпротива, което съвпада с върховете от юни. През идната седмица всяка несигурност при купувачите може да се използва за продажба с цел тест на възходящата тренд линия. 

Въпреки че записа осма поредна седмица на поевтиняване, щатският петрол изглежда временно успя да ограничи пропадането на цената си, образувайки доджи бар. Свещта не успя да затвърди пробива на ниво $51.45, което съответства на 50% от корекцията на Фибоначи, взимайки предвид близо 3-годишния поскъпващ тренд при суровината. При задържане над цена $50 и образуване на бичи сигнал на нискочестотна графика, краткосрочна покупка ще бъде оправдана. 

Индексът на сините чипове записа пет последователни сесии на повишение, с което отново успя да премине 200-дневната си подвижна средна, подкрепяща движението на цената от началото на годината. Пробивът беше категоричен, но с оглед волатилността на пазарите от последните два месеца, сме склонни да очакваме негов тест идните дни. При задържане над границата от 25 000 пункта може да се очаква възобновяване на възходящия тренд. 
Коментари: 0