Македония може да участва като съдружник в АЕЦ „Белене“

Двете ни страни имат голям потенциал за развитие на отношенията си в енергийния сектор

Македония би могла да участва като съдружник в проекта АЕЦ „Белене“. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на двустранен бизнес форум в Скопие с участието на представители от двете държави.

Двете ни страни имат голям потенциал за развитие на отношенията си в енергийния сектор, включително чрез партньорство при изграждането на нова атомна електрическа централа и обща енергийна борса. Това обяви вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев.

Идеята за това АЕЦ „Белене“ да се превърне в балкански проект се появи още в началото на 2018 г. Тя беше лансирана от премиера Бойко Борисов, който по време на форум за Западните Балкани в Лондон риторично попита дали да не помислим за общо финансиране на АЕЦ "Белене", един балкански проект за електропреносната ни система.

Дни по-късно темата коментира и посланикът на Република Македония у нас Мариян Гьорчев. По думите му идеята на българския министър-председател Бойко Борисов за съвместно изграждане на АЕЦ "Белене" ще позволи на страните от Западните Балкани, които нямат достатъчно електроенергия, да имат за десетилетия напред собствен източник на електроенергия на територията на близка, приятелска и съседна страна като България.

Няколко източника на Economic.bg също потвърдиха информацията, че Македония може да участва в проекта за изграждане на втора атомна централа у нас. Според тях в края на 2018 г. китайска делегация като потенциален инвеститор в АЕЦ „Белене“ е разговаряла с македонски представители за това дали произведената електроенергия от „Белене“ може да се продава в Македония.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Македония | Томислав Дончев | АЕЦ Белене | Скопие | съдружник

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини