МВР задържа журналист от „Биволъ“ заради негово разследване

С него е бил и румънски журналист, а освобождаването им е станало след намесата на румънското посолство

Снимка: Facebook/Димитър Стоянов

Журналистът Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани снощи от полицията в Радомир докато правят разследване. За това съобщиха от Асоциация на европейските журналисти (АЕЦ), които са получили множество сигнали по случая от България и Румъния.

Днес вече двамата са освободени и са се върнали на мястото на разследването, съобщават от "Биволъ".

По информация на разследващия сайт снощи, като сцена от криминален филм, полицията изскача от храстите, закопчава с белезници двамата журналисти и им взима телефоните. МВР ги държи до 4 ч. сутринта, а от АЕЖ са се опитали да се свържат с тях неколкократно.

„Цяла нощ колегите ни са държани без връзка, адвокат и телефони в полицията. Главният секретар и кандидат за нов МВР министър - Младен Маринов, е бил известен за това и е в течение на позорната репресия срещу журналистите”, пишат от "Биволъ".

От АЕЖ пък не успяват цяла нощ да получат информация за колегите си.

„Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП-Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", пише в съобщението на АЕЖ.

Малко по-късно те са се свързали и с посолството на Румъния в София като според "Биволъ" журналистите са освободени след намеса на румънския консул.

„Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото”, пишат още от асоциацията.

Според публикуваните от "Биволъ" съобщения става ясно, че журналистите са разследвали строителната компания "Джи Пи Груп", изпълняваща големи инфраструктурни проекти, финансирани от еврофондовете и държавния бюджет. Твърденията на журналистите са, че фирмата е започнала да изнася хиляди документи от централния си офис. Според потърпевшите става въпрос за документи, свързани със злоупотреби с европари. Economic.bg се свърза с "Джи Пи Груп", но от там не коментираха темата.

„Два дни изнасяха и горяха документацията без нула внимание от компетентните органи. Сами проследихме къде я горят. Уведомихме МВР и колегите Димитър Стоянов и Атила Биро тръгнаха натам”, пишат във Facebook страницата си от сайта.

До момента единствената официална позиция по случая дойде от омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че е разговаряла със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я е информирал, че те са били освободени в 4.30 ч. тази сутрин. От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30  часа, омбудсманът смята, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

Омбудсманът изисква пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР. Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване.

Мая Манолова е говорила и с посланика на Румъния у нас – Йон Гъля, който я е информирал за предприетите действия от негова страна.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Джи Пи Груп | Димитър Стоянов | Атила Биро | задържани журналисти | разследване на Бивол

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини