Нови вятърни паркове могат да се развиват успешно в Норвегия без субсидии

Според анализа голямо количество вятърна енергия може да се произвежда в Южна Норвегия

Снимка: Pixabay
Понижаващите се разходи и повишаващите се цени означават, че в Южна Норвегия могат да бъдат строени нови вятърни паркове без субсидии, съобщи държавният норвежки оператор на електропреносната мрежа, цитиран от Ройтерс.

Докладът на Статнет (Statnett) е част от анализ на норвежкият енергиен регулатор Ен Ви И (NVE) за потенциала за увеличение на производството на вятърна енергия в Норвегия, чийто капацитет за производство на вятърна енергия в момента е около 1,3 гигавата.

Нарастването на европейските и норвежките цени на електроенергията наред с продължаващия спад на оперативните разходи и разходите за развитие прави печеливши изграждането на вятърни централи без субсидии в Норвегия, посочва Статнет.

Според анализа голямо количество вятърна енергия може да се произвежда в Южна Норвегия без да се създават нови проблеми по главната мрежа.

Статнет допълва обаче, че без значително повишение на броя на потребителите и евентуално повече мрежов капацитет, Северна Норвегия и северните части на Централна Норвегия изглеждат по-неблагоприятни за развитие на вятърната енергия.

Статнет не дава цифри за количеството нови капацитети, които биха могли да се изградят. Сегашният капацитет на вятърните централи на Норвегия изостава от съседна Швеция, макар че са изградени няколко вятърни парка.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Норвегия | субсидии | вятърен парк

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини