65% от населението е зад превозвачите срещу пакета „Макрон”

Най-голяма подкрепа демонстрират мъжете на възраст между 30 и 39 години от градове извън столицата

Снимка: Economic.bg/ Архив
11:42 07.01.2019
Мнозинството от българите подкрепя недоволството на родните превозвачи срещу новите европейски изисквания за международния транспорт (пакета „Макрон”). Това е установило експресно национално проучване на агенцията „Екзакта Рисърч” по повод насрочените за 10 януари в Брюксел протести на превозвачите срещу новите правила.

В подкрепа на протеста са се обявили 64.6% от анкетираните, 7.9% са заявили, че не споделят недоволството на тираджиите, а 27.5% нямат мнение по темата.

От „Екзакта” отбелязват, че подкрепата срещу пакета „Макрон” е сравнително равномерно разпределена сред всички социално-демографски групи, а подкрепа над средното се наблюдава най-вече сред мъжете, сред хората на възраст между 30 и 39 години и сред жителите на градовете извън столицата.

Протестът на превозвачите получава почти еднаква подкрепа сред избирателите на основните политически сили – ГЕРБ и БСП, както и сред негласуващите. По-високо от средното е одобрението към протеста на превозвачите сред симпатизантите на Обединените патриоти (сред 69% от тях). Без мнение по темата са по-често младите респонденти (на възраст между 18 и 29 години) и жителите на селата.

Едно от най-спорните нови европейски изисквания за международния транспорт е правилото на няколко седмици превозвачите в цяла Европа да трябва да се прибират в родната си страна, както и да трябва да нощуват в хотел. Според тираджиите обаче тези изисквания ще накарат работодателите да им удържат от заплатите, като именно затова ще протестират.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: превозвачи | тираджии | пакет мобилност | пакет Макрон | международен превоз

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини