65% от населението е зад превозвачите срещу пакета „Макрон”

Най-голяма подкрепа демонстрират мъжете на възраст между 30 и 39 години от градове извън столицата

Снимка: Economic.bg/ Архив
Мнозинството от българите подкрепя недоволството на родните превозвачи срещу новите европейски изисквания за международния транспорт (пакета „Макрон”). Това е установило експресно национално проучване на агенцията „Екзакта Рисърч” по повод насрочените за 10 януари в Брюксел протести на превозвачите срещу новите правила.

В подкрепа на протеста са се обявили 64.6% от анкетираните, 7.9% са заявили, че не споделят недоволството на тираджиите, а 27.5% нямат мнение по темата.

От „Екзакта” отбелязват, че подкрепата срещу пакета „Макрон” е сравнително равномерно разпределена сред всички социално-демографски групи, а подкрепа над средното се наблюдава най-вече сред мъжете, сред хората на възраст между 30 и 39 години и сред жителите на градовете извън столицата.

Протестът на превозвачите получава почти еднаква подкрепа сред избирателите на основните политически сили – ГЕРБ и БСП, както и сред негласуващите. По-високо от средното е одобрението към протеста на превозвачите сред симпатизантите на Обединените патриоти (сред 69% от тях). Без мнение по темата са по-често младите респонденти (на възраст между 18 и 29 години) и жителите на селата.

Едно от най-спорните нови европейски изисквания за международния транспорт е правилото на няколко седмици превозвачите в цяла Европа да трябва да се прибират в родната си страна, както и да трябва да нощуват в хотел. Според тираджиите обаче тези изисквания ще накарат работодателите да им удържат от заплатите, като именно затова ще протестират.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: превозвачи | тираджии | пакет мобилност | пакет Макрон | международен превоз

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини