27 000 българи емигрирали в Германия миналата година

Данните са на Федералната статистическа служба

Снимка: Pixabay
Населението на Германия е достигнало рекордния брой от над 83 милиона души през миналата година, до голяма степен заради миграцията, предимно от Източна Европа, показват данни, обявени днес.

Нетната миграция спада до около 400 000 души през 2018 г. от 416 000 през предходната година, съобщи Федералната статистическа служба. Държавите от Европейския съюз остават основният произход на новопристигналите с чиста миграция от 202 000 души.

В тази група нетната миграция е най-висока от Румъния (68 000), Хърватия (29 000), България (27 000) и Полша (20 000), показват данните.

Рекордно високата заетост и намаляващата безработица доведоха до затягане на пазара на труда в най-голямата икономика в Европа, като работодателите се борят да осигурят повече от един милион позиции и изпитват трудности, свързани с работната сила, които ограничават общия икономически растеж.

Застаряването на населението и ниската раждаемост означават, че работната сила в Германия вероятно ще се свива през годините, така че мигрантите се считат за жизненоважни, за да помогнат на фирмите да намерят работници, чиито пенсионни вноски подпомагат нарастващия брой пенсионери.

По-малко бежанци от разкъсани от войни страни изглежда пристигат в Германия. Нетната миграция от Сирия е намаляла наполовина - до 34 000 през 2018 г., спрямо 60 000 през предходната година. Нетната миграция от Африка е спаднала до 34 000 от 35 000 души година по-рано, съобщава Ройтерс.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | Германия | българи | Източна Европа | миграция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини