Берлин ще замрази наемите за 5 години

Местната власт е под натиск заради прекомерните цени и общественото недоволство

Снимка: Pixabay
Местната власт в Берлин е одобрила решение за замразяване на наемите в града за пет години, съобщава Reuters. Целта е да се овладеят цените в германската столица, които стават непосилни за много от жителите.

Председателят на комисията по градско развитие и настаняване в Общинския съвет на Берлин заяви, че петгодишното замразяване, което е планирано да влезе в сила от януари 2020 г., ще се прилага със задна дата от 18 юни. Мярката цели да се попречи на хазяите да вдигнат наемите преди превръщането на новите правила в закон.

През април десетки хиляди германци излязоха на протест срещу прекомерно високите наеми на жилищата в Германия. Според актуално проучване, поръчано от Лявата партия, през последните 5 години наемите са скочили с 11.4%. На този фон все по-отчетливо се чуват призиви за ограничаване на властта на наемодателите.

Местният парламент в Берлин ще подготви законопроект, който ще бъде внесен в градския парламент до 15 октомври, като целта е да влезе в сила през януари.

Reuters отбелязва, че макар наемите да са се увеличили, те все още са по-ниски в сравнение с тези в Лондон и Париж.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: високи наеми | наеми в Берлин | цени на наеми | замразяване на цените

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини