Борис Джонсън предлага компромис на ЕС за Brexit

В Брюксел обаче са песимистично настроени и се съмняват, че ще бъде постигнат консенсус навреме

Снимка: БТА
14:47 02.10.2019
Британският премиер Борис Джонсън е съставил компромисно предложение за споразумение с ЕС, конкретно за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, и ще го представи на Блока по-късно днес. Това обяви самият той по време на реч пред британската управляваща Консервативна партия и заплаши да се оттегли от масата за преговори, ако Брюксел не реагира на предложението му.

Когато повтори обещанието си да осъществи Brexit на 31 октомври, със или без споразумение, британският лидер получи овации от съпартийците си. ЕС от своя страна обаче, въпреки че не е запознат с подробностите от новото предложение, е по-малко ентусиазиран относно идеята на Джонсън.

Следващите няколко дни ще са от решаващо значение. Ако Лондон и Брюксел не постигнат консенсус по новото британско предложение, Джонсън ще влезе в сблъсък с парламента, както и в съдебен спор. В крайна сметка може да се стигне до това съдия да определи може ли Великобритания да напусне ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”) или не.

Джонсън обясни, че компромисното му предложение е в защита на мирното споразумение в Северна Ирландия и предвижда да няма гранични проверки между този британски регион и Република Ирландия. „При никакви обстоятелства няма да имаме гранични проверки на или близо до ирландската граница“, заяви британският премиер. Той също така каза, че местният северноирландски парламент ще има роля в уреждането на граничния режим. В момента този парламент е суспендиран.

Реакцията в Брюксел спрямо новото предложение на Джонсън засега е песимистична. Според европейски представители предложението не успява да отговори на две ключови цели – от една страна да няма гранични проверки между двете Ирландии, а от друга да се предпази единния пазар на ЕС.

Освен това Блокът има съмнения дали това наистина е окончателното предложение на Лондон или, както е казвал Джонсън, е първоначален ход. Което и от двете да е, европейските политици засега са песимистично настроени, че разлома между ЕС и Великобритания по темата за споразумение за Brexit може да бъде преодолян навреме.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | граница | Ирландия | Борис Джонсън | Северна Ирландия | твърд Brexit | митнически проверки | споразумение за брекзит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини