Борис Джонсън ядоса финансовия си министър с уволнение

В британската политика сблъсъците между политици и съветници са станали нещо традиционно

Снимка: БТА
11:44 31.08.2019
Британският финансов министър Саджид Джавид остро е разкритикувал премиера Борис Джонсън, че е уволнил един неговите топ поддръжници, пише Bloomberg по информация от източник, запознат със ситуацията.

Джавид е бил вбесен, че Джонсън не се е консултирал с него и и дори не го е информирал за намерението си преди да уволни неговия медиен съветник Соня Кан. Тя е била ескортирана извън „Даунинг Стрийт“ №10 на 29 август. Въпреки че е била медиен съветник на Джавид, като политическо назначение, Кан технически е била подчинена на министър-председателя.

Според източниците на Bloomberg съветникът на финансовия министър е бил уволнен по време на среща с Доминик Къмингс, старшият съветник на Джонсън. Тя е била обвинена, че е излъгала поддържа ли контакти с бившия свои колеги, близки до бившия британски министър на финансите Филип Хамънд. Той бе обещал да направи всичко по силите си, за да предотврати излизане на Великобритания от ЕС без споразумение – нещо, което администрацията на Джонсън е готова да осъществи на 31 октомври.

Уволнението на Кан е знак за опитите на Къмингс да наложи контрол върху новата администрация на „Даунинг Стрийт“, а реакцията на Джавид е отражение на недоволството, което се създава сред останалите членове на правителството.

В британската политика има дълга история на неизвестни за широката публика сблъсъци между избраните политици и назначените съветници. Тези случаи са довели до мисълта, че политическите съветници са като отровителите – те или са успешни, или стават известни.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | уволнение | Борис Джонсън | Brexit | Брекзит | Филип Хамънд | Саджид Джавид

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини