Британската опозиция обещава да отложи Brexit

Джереми Корбин иска да оглави за кратко временно правителство, за да насрочи предсрочни избори и нов референдум за Brexit

Снимка: Wikimedia
Британската опозиционна Лейбъристка партия призова анти-Brexit настроените депутати от управляващата Консервативна партия да ѝ помогнат да предотврати Brexit без споразумение, като свали правителството на Борис Джонсън и състави служебно правителство с премиер лидера на лейбъристите Джереми Корбин, пише Reuters.

Джонсън е решен да извади Великобритания от състава на Европейския съюз до 31 октомври, със или без споразумение с ЕС, като така създава предпоставка за сблъсък в парламента, където народните представители са против т.нар. „твърд Brexit“

В писмо до лидерите на опозиционни партии и няколко високопоставени членове на Консервативната партия Корбин обяснява, че едно негово „строго ограничено във времето, временно, правителство“ би отложило Brexit и би свикало предсрочни парламентарни избори. Той добавя, че предизборно би агитирал да се проведе втори референдум за условията, при които да се осъществи Brexit. Въпросите ще включват и питане дали Обединеното кралство трябва да остане част от ЕС.

„Това правителство няма мандат да реализира Brexit без споразумение, референдумът от 2016 г. за членството в ЕС не предостави мандат за Brexit без споразумение. Именно затова възнамерявам при първа възможност да внеса вот на недоверие и можем да сме уверени, че ще постигнем успех“, пише още Корбин в своето писмо.

Говорител от кабинета на Джонсън е коментирал намеренията на опозиционния лидер така: „Правителството вярва, че хората са господарите и референдумите трябва да бъдат уважавани, а Джереми Корбин вярва, че хората са слуги и политиците могат да отменят резултатите от обществените допитвания, които не харесват“.

Британските депутати се връщат от лятната си почивка на 3 септември, възобновявайки сблъсъците си относно Brexit, който ще определи бъдещето на петата по големина световна икономика.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | Борис Джонсън | Brexit | Европейски съюз | Брекзит | консервативна партия | Лейбъристка партия | Джереми Корбин | лейлъристи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини